ثبت طرح صنعتی

ثبت طرح صنعتی : در این مقاله قصد داریم در رابطه با ثبت طرح صنعتی مطالبی را بیان کنیم. در ابتدا باید به این موضوع بپردازیم که یک طرح صنعتی چیست و چه ویژگی هایی دارد و در ادامه مطالبی را در رابطه با مراحل ثبت و شرایط آن بیان خواهیم کرد. همانطور که از نام طرح صنعتی مشخص است، این طرح در زمینه های تجاری و صنعتی کاربرد دارد.

ثبت طرح صنعتی

طرح صنعتی چیست

طرح صنعتی را می توان شکلی از یک محصول خاص دانست که منحصرا مربوط به یک برند خاص می باشد، گاهی این طرح ها به حدی شناخته شده هستند که به عنوان نماد همان ثبت برند به کار می روند. به عنوان مثال همه ما تا به حال سس های کچاپ خرسی را دیده ایم، باید بگوییم که این طرح در واقع یک طرح صنعتی است. البته با همین مثال می توانیم اهمیت ثبت طرح صنعتی را هم توضیح دهیم.

اهمیت ثبت طرح صنعتی

شما به عنوان یک تولید کننده در صنعت مشغول به کار هستید و ایده های خلاقانه ای دارید که هر یک از آن ها می تواند درآمد فوق العاده ای را برای شما به دنبال داشته باشد، در این حالت شما با ثبت یک طرح صنعتی می توانید امتیاز استفاده از طرح مذکور را منحصرا برای خود نگه دارید.

در مثال بالا اگر شرکتی که برای اولین بار سس خرسی را به بازار ارائه داد، این طرح را به نام خودش ثبت می کرد، دیگر هیچ شرکتی اجازه استفاده از این طرح را نداشت و امتیاز فروش سس های خرسی منحصرا به همان شرکت اولیه تعلق داشت که البته برای این طرح این اتفاق رخ نداد و شاهد این بودیم که بعد از مدتی شرکت های دیگری هم سس های خرسی را تولید و به بازار ارائه کردند.

ثبت طرح صنعتی

با توجه به مطلب گفته شده در بالا به اهمیت ثبت طرح صنعتی پی بردیم، حال اگر کنجکاو شده اید که چگونه می توانید طرح خود را ثبت کنید، با ما همراه باشید. در ابتدا باید بگوییم که یک طرح صنعتی برای ثبت شدن باید ویژگی های خاصی داشته باشد، در صورتی که طرح مورد نظر شما این ویژگی ها را دارد، به سادگی با مراجعه به سایت مرکز معاونت معنوی این طرح را به نام خود ثبت کنید، در این حالت دیگر هیچ شرکتی نمی تواند از طرح ثبت شده استفاده کند و این موضوع برای شما مزیت های فراوانی را به دنبال خواهد داشت.

ویژگی های یک طرح صنعتی

برای ثبت یک طرح صنعتی باید این ویژگی ها را در طرح خود رعایت کنید:

  • ویژگی های ظاهری: ظاهر سه بعدی طرح ارائه شده شما باید متفاوت باشد، یعنی در طراحی های خود خلاقیت را فراموش نکنید، بسیاری از آدم ها از خلاقیت و نوآوری ترس و واهمه دارند، اما طراح موفق کسی است که بتواند جسورانه فکر کند و ایده های متفاوتی را ارائه دهد، همن مثال سس خرسی و طرح متفاوت آن را به یاد آورید!
  • نقش یک طرح: در این قسمت توجه شما را به ظاهر دو بعدی طرح ارائه شده جلب می کنیم. به عنوان مثال طرح های بسته بندی های دستمال کاغذی را تصور کنید، هر یک از شرکت ها طرح های مختلفی را برای خود طراحی کرده اند و البته بسیاری از آن ها به ثبت هم رسیده است، در چنین مواردی طرح های دو بعدی اهمیت بالایی دارند.

مدارک مورد نیاز برای ثبت یک طرح صنعتی

در این قسمت نوبت آن رسیده است که مدارک مورد نیاز برای ثبت یک طرح صنعتی را شرح دهیم:

در ابتدا باید توجه داشته باشید که شما باید دو نسخه از اظهارنامه طرح ثبتی را به طور کامل پر کنید، این اظهارنامه ها فرم های مخصوصی هستند که البته فقط شخص متقاضی یا نماینده حقوقی او می تواند این کار را انجام دهند، زیرا در نهایت طرح به نام این شخص ثبت خواهد شد، یعنی مزیت های طرح ثبت شده شامل حال وی می شود.

در فرم اظهارنامه مشخصات مهمی را باید ذکر کنید؛ نام و نام خانوادگی، آدرس، کد ملی، کد پستی، اقامتگاه و تابعیت از مهم ترین مشخصات این فرم به حساب می آیند. در صورتی که شخص متقاضی و طراح یک نفر نباشند، مشخصات شخص طراح هم در این فرم ذکر خواهد شد، در رابطه با نوع محصول و شکل طرح هم سوال هایی در فرم اظهارنامه وجود دارد که باید به طور صحیح و دقیق به آن پاسخ دهید.

برای ثبت یک طرح صنعتی علاوه بر پر کردن اظهارنامه ای که در بالا به آن اشاره کردیم، لازم است که تصویری از طرح مورد نظر خود را هم ارائه دهید و نکته مهم این است که تصویر طرح مذکور باید  با ویژگی های خاصی ارسال شود؛ تصاویر باید دارای پس زمینه ای ساده، به صورت رنگی، عمودی، در حجم ۵۰۰KB و در صفحه های A4 باشند.

مرحله های ثبت یک طرح صنعتی

بعد از مطالب بالا حال باید در رابطه با مرحله هایی بحث کنیم که برای ثبت یک طرح صنعتی باید آن را پشت سر بگذارید؛

در ابتدا شما باید به سایت مرکز مالکیت معنوی مراجعه کنید و اظهارنامه ای که در آن قرار دارد را طبق مطالبی که در بالا بیان کرده ایم، تکیمل کنید. در مرحله بعدی بررسی هایی لازم انجام می شود تا طرح شما هیچ ایراد و مشکلی نداشته باشد، در صورت نبود مشکل خاصی یک ابلاغیه پذیرش برای شما صادر خواهد شد.

در مرحله بعد متقاضی با کمک ابلاغیه ای که در دست دارد، به صورت حضوری به اداره ثبت طرح های صنعتی مراجعه می کند و پرونده ای را تشکیل می دهد. بعد از پرداخت هزینه های لازم، شماره ثبتی به شما تعلق خواهد گرفت و در مرحله بعد شما باید طرح خود را در روزنامه رسمی چاپ کنید.

طرح هایی که اجازه ثبت ندارند

برای آگاهی بیشتر مخاطب در این قسمت طرح هایی را نام می بریم که اجازه ثبت به آن ها داده نمی شود:

  • طرح هایی که به ظاهر توجهی ندارد و تنها در رابطه با عملکرد محصول می باشد، به عنوان یک طرح صنعتی ثبت نخواهد شد.
  • طرح های ساده و قابل پیش بینی هم ثبت نمی شوند.
  • طرح هایی که در آن از نمادهای رسمی و متعلق به شرکت های دیگر استفاده شده باشد هم اجازه ثبت ندارند.
  • طرح هایی که با قوانین و عرف جامعه در تضاد باشند هم ثبت نمی شوند.

در نهایت در این مقاله سعی بر این داشتیم که اطلاعات مفیدی را در رابطه با ثبت طرح صنعتی، اهمیت ثبت یک طرح، مراحل انجام این کار، ویژگی های یک طرح صنعتی و در نهایت طرح هایی که ثبت نمی شوند را به مخاطب ارائه دهیم، با اشتراک گذاری این مطلب و بیان نظرات خود به ما در نگارش مقاله های بعدی کمک خواهید کرد.

لطفا به ما رای بدید

درباره ی نوشین حسینی

من نوشین حسینی هستم و از سال 1392 در زمینه خدمات اداری شرکتها و به صورت کاملا تخصصی در زمینه خدمات ثبتی فعالیت می کنم. تمام تلاشم طی این سالها این بوده است که بهترین خدمات را در جهت کمک به امور ثبتی شرکتها ارائه نمایم تا مدیران شرکتها در این خصوص خیالی آسوده داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button