در سال ۱۳۷۲ مجلس شورای اسلامی قانونی وضع نمود که به واسطه آن اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی می توانند با داشتن کارت بازرگانی به تجارت، واردات و صادرات کالاها مشغول شوند. در واقع با داشتن این کارت مجوز فعالیت و تجارت برون مرزی صادر می گردد.
کارت بازرگانی توسط اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران صادر می گردد و بعد از صدور توسط سازمان صنعت، معدن و تجارت و از طریق سامانه جامع تجارت تایید می گردد. بعد از این شخص می تواند فعالیت خود را آغاز نماید. لازم به ذکر است که کارت بازرگانی تنها برای افراد با ملیت ایرانی صادر می گردد و کسانی که جزء اتباع خارجی محسوب می شوند در قالب شخص حقوقی می توانند برای دریافت این کارت اقدام کنند.
فهرست مطالب
کاربرد کارت بازرگانی
هر شخصیت حقیقی یا حقوقی با داشتن کارت بازرگانی می تواند به راحتی از طریق مناطق آزاد، کالا وارد کند. هم چنین امکان صادرات برای تمامی کالاهایی که مجوز بازرگانی دارند، فراهم می شود. اخذ ویزای تجاری، اخذ گواهی مبدا و بسیاری موارد دیگر همگی با داشتن کارت بازرگانی مهیا می شود. هم چنین با داشتن این کارت شما می توانید عضو اتاق بازرگانی گشته و از مزیت های این عضویت بهره ببرید. شایان ذکر است وقتی این کارت را اخذ می نمایید پا به عرصه تجارت خارجی گذاشته و می توانید مبادلات اطلاعات تجاری و ارتباط با تجار بین المللی را داشته باشید. اگر بخواهید به عنوان حق العمل کاری در گمرک، می توانید ثبت سفارش و ترخیص کالا را انجام دهید.
مدارک لازم برای کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
برای دریافت کارت بازرگانی همانند هر مجوز دیگری مدارکی لازم است که شما باید آن ها را آماده کرده و بعد برای اخذ کارت اقدام نمایید. در این بخش به مدارک لازم برای دریافت کارت بازرگانی اشخاص حقیقی پرداخته می شود.
- مدارک شناسایی متقاضی کارت لازم است.
- حداقل سن متقاضی باید ۲۴ سال باشد.
- سند مالکیت یا اجاره نامه برای مشخص شدن مکان کسب و کار و فعالیت آن به طوری که آدرس محل فعالیت باید با آدرس درج شده در اظهارنامه یکسان باشد.
- مدرک تحصیلی مرتبط با تجارت و یا این که قبلا سه سال در این زمینه فعالیت تجاری داشته باشید.
- در کلاس آموزشی اتاق بازرگانی شرکت نمایید تا تسلط کامل به قوانین گمرک داشته باشید.
- متقاضی کارت بازرگانی نباید کارمند دولت و استخدام رسمی آن باشد.
- مدارک معتبر برای اثبات تمکن مالی متقاضی باید ارائه گردد.
- باید تعهد کتبی به جهت عدم سوء استفاده و استفاده غیر قانونی از کارت ارائه شود.
- باید تعهد کتبی برای اینکه نشان دهد شما تابع سیاست های تجاری دولت هستید ارائه دهید.
- گواهی عدم سوء پیشینه ضروری است و از زمان صدور آن نباید بیشتر از ۶ ماه گذشته باشد.
مدارک لازم برای کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
برای گرفتن کارت بازرگانی برای اشخاص حقوقی، علاوه بر مدارک فوق الذکر لازم است شما شرکت خود را به صورت قانونی به ثبت رسانده و برای این شرکت کد اقتصادی و اظهارنامه ثبت شده در دفاتر بازرگانی دریافت کرده باشید.
هم چنین لازم است تا اثبات نمایید شرکت شما ورشکسته نبوده و سابقه فعالیت مفید در زمینه اقتصاد و تجارت کسب و کار خود را دارید. ارائه سند مالکیت و یا اجاره نامه برای محل کار و زندگی که مورد تایید است، ضروری است. به علاوه لازم است تا گواهی معتبر بانکی برای موجودی حساب جاری خود ارائه دهید تا تمکن مالی شرکت به اثبات برسد.
انواع کارت بازرگانی
کارت بازرگانی که به منزله شناسنامه تجاری کسب و کار شناخته می شود، دارای انواع مختلفی است که در این قسمت به شرح آن می پردازیم.
کارت بازرگانی تجاری
این نوع کارت به عنوان اصلی ترین و متداول ترین کارت بازرگانی مطرح است و به واسطه داشتن آن امکان فعالیت در صادرات، واردات، امور گمرکی و ترخیص کالا فراهم می گردد.
کارت بازرگانی موردی
اگر شخصی بخواهد فقط یک بار فعالیت تجاری داشته باشد به عنوان مثال بخواهد کالای خود را از گمرک ترخیص نماید، از این نوع کارت استفاده می نماید. در واقع این کارت حالت یک بار مصرف دارد.
کارت بازرگانی تولیدی و صنعتی
اگر شما واحد تولیدی و صنعتی دارید، قطعا برای تولید کالاهای خود به مواد اولیه و یا تجهیزاتی نیاز دارید که لازم است آنها را وارد نمایید. در نتیجه برای چنین فعالیت هایی این کارت بازگانی کمک می کند تا مواد اولیه را وارد کرده و بتوانید محصول خود را صادر نمایید.
کارت بازرگانی خدماتی
بعضی از واحدها ماهیت خدماتی دارند و برای ارائه خدمات خود ممکن است مواد اولیه ای نیاز داشته باشند که باید آنها را وارد کنند. در نتیجه این نوع واحدها نیز باید کارت بازرگانی خدماتی دریافت کنند. شایان ذکر است این کارت با کارت تولیدی و صنعتی یکسان است و مراحل اخذ آن نیز یکی است و تنها از نظر اسم تفاوت دارند.
کارت بازرگانی شرکت های تعاونی
شرکت های تعاونی می توانند به طور ویژه برای فعالیت های خود از اتاق های تعاون مربوط به زمینه فعالیت شان، کارت بازرگانی دریافت نمایند.
کارت بازرگانی اشخاص حقیقی
اگر شما می خواهید به صورت شخصی کار واردات و صادرات را انجام دهید، می توانید از این کارت استفاده نمایید.
کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
شرکت ها، موسسات، اتحادیه ها و تمام تشکلاتی که به صورت حقوقی ثبت شده اند برای فعالیت های تجاری خود باید این نوع کارت را دریافت نمایند.
مراحل دریافت کارت بازرگانی
- برای دریافت کارت بازرگانی باید از طریق سامانه جامع تجارت اقدام نمایید. با مراجعه به سامانه و وارد کردن شناسه ملی و کلمه عبور می توانید به صفحه شخصی خود رفته و مشخصات تان و در صورت لزوم مشخصات شرکت را به طور کامل وارد نمایید.
- در بخش بعدی باید اطلاعات کسی که کارت بازرگانی به اسم ایشان صادر می شود، ثبت گردد. لازم به ذکر است عکسی که آپلود می شود باید عکس پرسنلی با زمینه سفید بوده و حجم آن بیشتر از ۳۰۰ کیلو بایت نباشد.
- سپس اطلاعات ثبتی دقیقا برابر با برگه اظهارنامه ثبت شده در دفاتر بازرگانی، تکمیل گردد. اطلاعات تماس به همراه یک آدرس با کد پستی معتبر باید ثبت شود. دقت کنید که این آدرس همان آدرس محل کسب وکارتان باشد. برای اشخاص حقوقی اطلاعات هیات مدیره نیز باید وارد گردد.
- فرم هایی را که سامانه در اختیار شما قرار می دهد باید برای صدور کارت بازرگانی تکمیل شوند. در گام بعدی باید یک رشته فعالیت مطابق با زمینه فعالیت خود برای واردات انتخاب نمایید. دقت کنید که حداکثر سه مورد را می توانید انتخاب نمایید. در مرحله بعد تمام مدارک باید اسکن شود و اطلاعات مربوط به فیش پرداختی در این بخش وارد می گردد. در نهایت اطلاعات وارد شده را نمایش می دهد و در صورت نیاز به ویرایش برای آن اقدام کرده و در آخر تایید نهایی را ثبت نمایید.
تمدید کارت بازرگانی
کارت بازرگانی صادر شده یک سال اعتبار دارد و بعد از گذشت یک سال برای ادامه فعالیت با این کارت باید آن را تمدید نمایید. برای تمدید کارت بازرگانی باید مجددا از طریق سامانه جامع تجارت اقدام کرده و با نام کاربری و کلمه عبوری که دارید، وارد سامانه شوید. در صورتی که مدارک شما تایید شود و سوء پیشینه و تخلف تجاری یا چک برگشتی برای شما ثبت نشده باشد، به تایید کارشناس می رسد.
بعد از پرداخت هزینه بازرسی، بازرس به محل فعالیت شما مراجعه کرده و بعد از این که همه موارد را تایید کرد و گزارش خود را در سامانه ثبت نمود، کارت بازرگانی شما تمدید می گردد. لازم به ذکر است که اعتبار کارت مجددا یک ساله است و بعد از گذشت مدت اعتبار مجددا همین مراحل را باید تکرار گردد. حتما برای مشاوره به موسساتی همچون ثبت مهاجر، ثبت ملت یا دیگر موسسات ثبتی تماس بگیرید.